Bilo da pripremate trpezu za Badnje veče i Božić samo za uži krug porodice ili čitavu familiju i društvo, pored standardnih slaniša i tradicionalnih jela, biće vam potrebno i nešto da zasladi druženje. Desert je nezaobilazni deo svake proslave, a naročito novogodišnjih praznika, kome se raduju svi, od najmlađih do najstarijih članova i članica zajednice. A budući da do Božića traje post, za Badnje veče će vam biti potreban recept za posni kolač, a za Božić recept za mrsni kolač. Zato se u ovom tekstu recepata nalaze kolači za Božić i Badnje veče podeljeni na dve liste.
Posni kolači za Badnje veče
Za Badnje veče se tradicionalno prave posni sitni kolači i pite, te su naši recepti, očekivano, ovim inspirisani.
Poljupčići (Vanilice)
Badnje veče je savršena prilika za pravljenje jedne od najtradicionalnijih vrsta kolača na ovim prostorima, a to su poljupčići ili vanilice. Ovi kolačići evociraju domaću kuhinju i miris praznika u svakoj kući, a ostavljaju savršeno slatki i topli ukus u ustima, te su idealan izbor zimskog deserta za svaku priliku.
Recept za ove kolačiće je manje-više univerzalan.
Sastojci potrebni za poljupčiće:
- 120 g pudinga od vanile (2 kesice pudinga)
- 200 g brašna
- 1 margarin (posni)
- 4 kašike šećera u prahu
- Džem (za filovanje)
Margarin umutite mikserom, a zatim mu postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku, dok ne dobijete penastu smesu. Zatim dodati brašno koje ste prethodno pomešali i pomešale sa pudingom. Zamesite testo i ostavite ga da odstoji sat vremena na hladnom. Nakon toga, od testa razvijte koru i modlicama vadite okrugle keksiće (ako nemate modlice, možete iskoristiti čašice za rakiju).
Obložite pleh pek papirom i na njega ređajte keksiće. Pecite ih na 200 stepeni (oko 10 minuta). Vodite računa da vam keksići ostanu svetle boje, i izvadite pleh ranije ako je potrebno.
Ohlađene keksiće spajajte džemom od kajsija (ili nekim drugim džemom po izboru) pa ih valjajte u šećer u prahu.
Napomena: Umesto pudinga od vanile možete koristiti i pudinge drugih ukusa. Mi čokoladne vanilice nismo valjale u šećer u prahu.
Medeno srce
Neka posebna magija postoji u ovom kolaču, jer medeno srce prosto nikada ne dosadi. Omiljeni slatkiš tokom cele godine, medeno srce je naročito popularno u toku posta, jer ostaje isto tako ,,medeno” kao mrsna verzija.
Za posno medeno srce vam je potrebno:
- Kora: 1 čaša šećera, 1.5 čaša brašna, 1 kašika kakao praha, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica sode bikarbone, 1 čaša mlake vode, 5 kašika džema, 1 kašika ulja
- Premazivanje: 5 kašika džema
- Glazura: 100 g posne čokolade, 3 kašike ulja
U činiju sipajte šećer, brašno, sodu bikarbonu, cimet i kakao i sve dobro promešajte. Zatim suvim sastojcima dodajte vodu, džem i ulje. Sastojke sjedinite i dobijenu smesu ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Izlijte smesu na pleh blago podmazan uljem ili obložen pek papirom. Pecite oko 15 minuta na 200 stepeni. Ako niste sigurni i sigurne da li je kora gotova, bocnite je čačkalicom. Ako na njoj ništa ne ostaje, onda je kora pečena.
Ostavite koru da se blago prohladi, a zatim je premažite džemom po izboru (mi najviše volimo džem od kajsija). Dok se kora još malo prohladi, sa strane na blagoj vatri rastopite čokoladu sa uljem. Ovako dobijenu glazuru prelijte preko kore.
Medeno srce je najbolje služiti dobro ohlađeno. Prijatno!
Baklava
Turski tradicionalni kolač, baklava, je omiljen i na našim prostorima, a razlog je očigledan. Prelivena šerbetom i napunjena orasima, baklava se prosto topi u ustima — a posna je!
Recept za baklavu je jednostavan. Potrebno vam je:
- 500 g gotovih (tankih) kora
- 500 g oraha (pola mlevenih, pola seckanih)
- 3 kašike prezli
- 100 ml ulja + 125 ml ulja za preliv
- 125 g posnog margarina
- 800 ml vode
- 800 ml šećera
- Sok od limuna (otprilike pola limuna)
Pri pripremi baklave prvo treba napraviti šerbet. Jednostavno pomešajte vodu i šećer i smesu kuvajte oko 10 minuta. Pred kraj kuvanja, smesi dodajte sok od limuna i kuvajte još malo. Ostavite šerbet da se sasvim ohladi.
U međuvremenu napravite samu baklavu. Pleh bi trebalo da vam bude iste veličine kao kore, tako da, ako je potrebno, isecite kore da idealno ,,legnu” u pleh, ali nemojte birati pleh veći od kora.
Pleh premažite uljem, a zatim na njega spustite prvu koru. Premažite koru uljem, spustite sledeću koru, premažite je uljem, pa spustite još jednu koru. Ponovite postupak još jednom, pa četvrtu koru pospite prethodno pomešanim orasima i prezlama. Zatim spustite jednu koru, premažite je uljem, pa sledeću koru pospite mešavinom oraha i prezli. Tako ređajte kore do kraja, kada ćete na vrh položiti samo tri kore premazane uljem. Ostavite sa strane još jednu koru.
Isecite napravljene baklave i prelijte ih sa 125 ml ulja i 125 g posnog margarina koje ste pomešane zagrejali i zagrejale na rerni. Zatim onu izdvojenu koru stavite na vrh.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i baklavu pecite 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još oko pola sata.
Kada izvadite baklavu iz rerne, skinite sa nje onu gornju koru i prelijte je ohlađenim prelivom koji ste napravili i napravile na samom početku. Nakon što se baklava ohladi, spremna je za posluživanje.
Mrsni kolači za Božić
Postoji li bolji način nego da se prvi dan mrsa zasladi domaćim kolačima? Naši omiljeni kolači za Božić će vas inspirisati da odmah počnete sa prazničnim pripremama.
Čokoladni raspucanci
Prvi na našoj listi su kolači za Božić koji su idealni i za sve hladne zimske dane, kada su nam potrebni slatki keksići kao prilog uz kafu, toplu čokoladu, kakao i čaj. Čokoladni raspucanci su spolja hrskavi a unutra mekani, te se, uz preliv od šećera u prahu, prosto tope u ustima.
Sastojci za čokoladne raspucance su sledeći:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 50 g margarina/putera
- 2 jajeta
- 100 g smeđeg šećera
- 1 kašičica arome od vanile
- 200 g oštrog brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- Rendana kora narandže
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu
Čokoladu za kuvanje i margarin/puter otopite i smesu stavite sa strane da se blago ohladi. Jaja i šećer umutite penasto, pa im dodajte prohlađenu smesu od čokolade i margarina/putera. Zatim dodajte vanilu, koru od narandže i prethodno pomešane suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. Suve sastojke dodajte postepeno, neprestano mešajući smesu mikserom.
Dobićete mekano testo koje treba staviti u frižider bar na tri, četiri sata, pa preporučujemo da ga napravite uveče, a ujutru od njega pravite kolačiće. Vodite računa da se testo dobro ohladi pre nego što od njega počnete da vadite kuglice. U suprotnom, možete imati poteškoća sa oblikovanjem raspucanaca.
Prilikom pravljenja kuglica, dlanove blago navlažite. Onda svaku kuglicu obilno uvaljajte u šećer u prahu. Važno je da navlažite dlanove, i samim tim, kuglice, tako da se šećer u prahu bolje lepi za njih.
Kuglice poređajte na pleh obložen pek papirom tako da između njih ima prostora, jer će se one blago raširiti prilikom pečenja, kao na slici gore. Rernu zagrejte na 180 stepeni pa raspucance pecite oko 10-ak minuta.
Po vađenju iz rerne, sačekajte da se kolačići ohlade pre nego što ih izvadite iz pleha, jer će se tako napraviti čvrsta, hrskava korica.
Pita sa bundevom
Vaš desert za Božić može biti i ukusna pita sa bundevom, mirisna i slatka, savršena za praznike. Za ovaj jeftini i laki slatkiš vam je potrebno:
- 500 g tankih kora za pitu (gotovih)
- 1 kg bundeve
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 4 kašike brašna
- ½ kesice praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 dl mleka
- 1.5 dl vode
- Rendana kora limuna
Očistite bundevu i izrendajte je, a zatim joj dodajte šećer i cimet i ostavite da odstoji. U drugoj činiji umutite jaja i dodajte im vanilin šećer, a onda i brašno prethodno pomešano sa praškom za pecivo, mleko, ulje i rendanu koru od limuna. Koliko ćete rendane kore dodati u smesu zavisi od vašeg ukusa, odnosno od toga koliko želite da pita ima ,,limunkast šmek”.
Pitu slažite po principu ,,tri po tri” kore. Raširite jednu koru, premažite je napravljenom smesom, prekrijte je drugom korom, i opet tako. Na treću koru stavite izrendanu bundevu, a onda je urolajte. Rolat spustite u ugao podmazanog pleha, pa ponovite postupak sve dok ne napunite pleh (do kraja ili po želji).
Ostavite malo premaza da njime premažete sve rolate pre pečenja. Rernu zagrejte na oko 220 stepeni i pecite pitu sa bundevama oko pola sata.
Gotovu pitu možete posuti šećerom u prahu, nakon što se malo prohladi.
Medenjaci
Postoji dobar razlog zašto su medenjaci čuveni neizostavni deo novogodišnjih trpeza. Kako ime nagoveštava, ovi kolačići se prosto slatko tope u ustima, a dozvoljavaju vam da ispoljite svu svoju kreativnost i ukrasite ih tako da vašu trpezu zaista učine magičnom.
Pored toga, medenjaci se lako i brzo prave (osim ako želite da date sebi kreativnog vremena za dekoraciju glazurom), a ne zahtevaju veliki praznični izdatak.
Sastojci potrebni za medenjake:
- 100 g margarina
- 100 g šećera
- 1 jaje
- ½ kašičice cimeta
- 4 kašičice meda
- 1 pecivo
- 300 g brašna
Za slatku belu glazuru koja, kao na slici iznad, ukrašava medenjake, biće vam potrebno:
- 1 belance
- 250-300 g šećera u prahu
- 1 kašika limunovog soka
Margarin umutite mikserom, a zatim mu postupno dodajte šećer. Smesu umutite penasto, pa dodajte jaje, a onda i 4 kašike meda. Zatim dodajte brašno prethodno pomešano sa pecivom i cimetom.
Testo bi trebalo da bude glatko i lako za razviti u koru, iz koje ćete modlicama različitih oblika (zvezdice, jelkice, srca, ježići) vaditi keksiće. Modlicama oblikovano testo ređajte u pleh koji ste obložili i obložile pek papirom. Pecite oko 10 minuta na 180-200 stepeni, ali kao kod vanilica, vodite računa da vam keksići ostanu svetle boje, i izvadite ih ranije ako je potrebno.
Na kraju napravite glazuru od navedenih sastojaka. Belance mutite ručno ili mikserom dok se ne pojavi pena, a zatim mu postepeno dodajte šećer u prahu. Smesi onda dodajte i kašiku limunovog soka.
Imajte na umu da vam možda neće biti potrebna količina šećera navedena gore. Glazura bi trebalo da bude dovoljno gusta da vam se ne razliva, tako da može da zadrži oblik na kolaču, ali ne previše, tako da možete da je razvučete po želji. Ako vam se čini da je smesa pregusta, u nju dodajte par kapi vode, a ako je previše retka, učvrstite je sa još šećera.
Kada budete zadovoljni i zadovoljne gustinom smese, sipajte je u profesionalne kese za dekorisanje i pustite mašti na volju prilikom ukrašavanja slatkih medenjaka. Umesto profesionalne možete koristiti i običnu kesu za zamrzivač. Potrebno je samo stezati kesu rukom odozgo i sa strane, tako da ,,nagurate” glazuru u jedan ćošak. Odsecite vrh makazama, i to je to!
Bonus savet: Glazuru možete napraviti u različitim bojama tako što ćete smesi jednostavno dodati prehrambenu boju po želji.
Komisbrot
Čajni kolači poput Komisbrota su takođe popularni za praznike kao što su Božić i Uskrs jer savršeno idu uz čaj, kafu i ostale tople napitke. Osim toga, Komisbrot je lako (i jeftino) napraviti.
Od sastojaka vam je potrebno:
- 1 šolja belanaca
- 1 šolja šećera
- 1 šolja ulja
- 1 ½ šolje brašna
- Sok i kora od jednog limuna
- 3 šake sušenog voća po izboru (mi najviše volimo suvo grožđe, suve smokve i suve brusnice, ali možete dodati bilo šta po želji, od seckane čokolade do oraha)
Recept za Komisbrot je zaista jednostavan. Čvrsto umutiti belanca pa im postupno dodati šećer, brašno i sok i koru od limuna. Suvo voće dodavati polako tokom mešanja, da se ne bi lepilo.
Tako napravljenu smesu izliti u prethodno podmazan i pobrašnjen kalup. Mi preferiramo pravougaoni kalup za pečenje ili kalup za kuglof.
Rernu zagrejati na 180 stepeni i Komisbrot peći oko 45 minuta. Imajte na umu da bi kolač trebalo dobro da se ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.
Rafaelo kolač
Rafaelo kuglice su omiljeni sitni kolač u svim prilikama, a naročito slavama, kada obično prvi nestane sa ovala. Ali ove kuglice nisu uvek praktične za pravljenje. U situacijama kada želite da poslužite puno i penasto parče kolača, Rafaelo kolač je bolja alternativa.
Rafaelo kolač donosi eksploziju ukusa baš kao kuglice, a za njegovo pravljenje su vam potrebni sledeći sastojci:
- Kora: 6 belanaca, 250 g šećera, 50 g kokosa, 100 g brašna, ½ kesice praška za pecivo, 2 dl mleka (za prelivanje kore)
- Fil: 6 žumanaca, 2 kesice pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 15 kašika šećera, 1 l mleka, 250 g margarina, 2 dl slatke pavlake (umućena u hladan fil)
- 50 g kokosovog brašna za posipanje
Čvrsto umutite belanca, a onda im postepeno dodajte šečer i prethodno pomešano brašno, kokos i prašak za pecivo. Umesto mikserom, ručno (i polako) mešajte smesu kada joj dodate brašno.
Izlijte smesu u prethodno podmazan i pobrašnjen pleh, a zatim je stavite da se peče u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni. Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite oko 15 minuta. Kora treba da ostane bela.
Izvadite koru i sačekajte da se ohladi, a zatim je prelijte mlekom.
Za fil pomešajte žumanca, puding od vanile, brašno, šećer i 2 dl mleka. Ostatak mleka sipajte u šerpu i stavite da provri, a zatim mu dodajte ovu umućenu smesu. Stalno mešajte da vam smesa ne zagori. Trebalo bi da je skuvate tako da dobije glatku, gustu konzistenciju (nekoliko minuta).
Umutite margarin, a zatim mu dodajte ohlađenu smesu i umućenu slatku pavlaku. Promešajte smesu polako, ručno, a zatim je prelijte preko kore, ravnomerno. Na fil zatim pospite kokosovo brašno i kolač ostavite da se dobro ohladi. Možete ga seći na kocke ili trouglove, kako je vama zgodnije i lepše.
Umesto kokosom, fil možete preliti i rastopljenom belom čokoladom.
Izvor naslovne fotografije: Freepik