Prvi zraci prolećnog sunca koji obasjavaju korpu sa umetnički ukrašenim, raznobojnim jajima — i bat koraka što se utrkuju da budu prvi na ljutom megdanu — najočitiji su znaci da je osvanuo Uskrs. Zatim slede porodična okupljanja, takmičarska graja i, možda najvažnije, odmor od rada uz bogate trpeze.
Veoma nalik drugim hrišćanskim praznicima, poput Božića, Uskrs se na našim prostorima proslavlja uz stara dobra pića — među kojima je rakija neizostavna — domaći hleb, meso na ražnju i, naravno, obilje slatkiša da se krug zatvori.
Ako još uvek niste odlučili i odlučile šta to možete spremiti da zasladite porodično okupljanje ove godine, naši uskršnji deserti pružaju preko potrebnu inspiraciju. Rezon Magazin za vas izdvaja sedam ukusnih, lakih, i jeftinih recepata.
Čupava pita sa jabukama

Prvi recept na našoj listi je namenjen svima koji i koje su se uželeli i uželele tradicionalnih kolača iz bakinih pećnica. Čupava pita sa jabukama je jedan od najjeftinijih a najomiljenijih kolača na našoj listi. Za nju vam je potrebno:
Za testo:
- 300 grama masti ili putera
- 200 grama šećera
- 2 jajeta
- 100 grama kisele pavlake
- 1 kilogram brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- Oko 1 kilogram jabuka
- 5-6 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- 3 kašike griza
- Džem od kajsija
- Šećer u prahu
Za testo pomešajte brašno sa praškom za pecivo, ali nemojte iskoristiti ceo kilogram brašna. Odvojite oko 100 grama sa strane. U drugu činiju sipajte mast ili puter, pa penasto umutite sa jajima i šećerom. Zatim u tu smesu dodajte polovinu brašna, dobro umutite, a onda dodajte i drugu polovinu. Ovako ćete sprečiti nastajanje grudvica.
Onih 100 grama brašna će vam poslužiti kao dodatak ako vam je testo previše meko ili podloga za mešenje testa. Kada dobijete testo odgovarajuće strukture (dakle, meko i glatko ali da se ne lepi), podelite ga na dva dela. Jedan deo umotajte u foliju i stavite u zamrzivač a od drugog dela razvucite koru i stavite u pleh. Mi obično koristimo standardan pravougaoni pleh dimenzija 35×25 centimetara, ali možete koristiti bilo koji pleh i prema njemu izrezati testo.
Za fil oljuštite jabuke, ostavite ih da odstoje 15 minuta do pola sata i iscedite iz njih sok. Zatim u njih dodajte obe vrste šećera, cimet i griz i dobro izmešajte.
Razvučenu koru od testa (velikodušno) premažite džemom a zatim preko njega pospite smesu od jabuka. Proverite testo u zamrzivaču. Trebalo bi da je dovoljno tvrdo da ga možete izrendati preko jabuka.
Tako napravljen kolač ubacite u rernu na oko pola sata na 180 stepeni. Gotov i prohlađen kolač pospite šećerom u prahu. Prijatno!
Brownie sa čokoladnim jajima

Čokoladni uskršnji deserti su uvek dobar izbor posle raznovrsnih slaniša, a naročito jer su veoma popularni kod mlađe populacije. Brownie je jedan od najjednostavnijih recepata na našoj listi i široko je obožavan zbog svog mekong sastava i eksplozivnog ukusa.
Mi smo za ovaj uskršnji desert koristile:
- 1 ½ šolje šećera (belog ili smeđeg)
- ¾ šolje brašna
- ⅔ šolje kakaa
- ½ šolje šećera u prahu
- ½ šolje čokoladnih kapljica (ili čokolade seckane na kockice)
- ¾ kašičice soli
- 2 jajeta
- ½ šolje ulja
- 2 kašike vode
- ½ kašičice vanilinog ekstrakta
Jednom kada odmerite sve sastojke, brownie možete napraviti u samo pet koraka:
- Zagrejte rernu na oko 160 stepeni i odabrani kalup obložite papirom za pečenje.
- Pomešajte običan šećer i šećer u prahu, brašno, kakao, so i čokoladne kapljice.
- U posebnoj činiji umutite jaja, ulje, vodu i vanilu.
- Tečnu smesu dodajte iz nekoliko puta u čvrstu smesu, konstantno mešajući.
- Izlijte dobijenu smesu u kalup i pecite oko 40-50 minuta. Testirajte da li je kolač pečen tako što ćete u njega zabosti čačkalicu — čačkalica bi trebalo da izađe potpuno suva, bez lepljivog brašna oko sebe.
Da ovaj uskršnji desert učinite još zanimljivijim, dekorišite kolače mini čokoladnim jajima. Sve što vam je potrebno jeste malo rastopljene čokolade koju ćete nakapati na svaki (dobro ohlađeni) kolač pojedinačno, a onda na njih spustiti po jedno čokoladno jaje. Čokolada će ,,zalepiti” jaja, tako da se ne mrdaju sa postolja.
Mi smo preslatka mini čokoladna jaja pronašle u prodaji na obližnjoj zelenoj pijaci.
Napomena: Sačekajte da se kolač dobro ohladi (bar dva sata), pa ga onda secite na željene oblike. Ovo je veoma važno da vam se kolač ne bi raspadao, jer će njegova unutrašnjost biti ,,gnjecava” dok se u potpunosti ne ohladi.
Rum kuglice

Ako nas pitate, idealni uskršnji deserti su oni koji se brzo (i jeftino!) prave, a mogu da se posluže kao slatki zalogaji uz kafu, sok, ili koju čašu vina. Takve su upravo rum kuglice. Za ovaj lep i eksplozivan kolač vam je potrebno:
- 300 grama mlevenog keksa
- 250 grama maslaca
- 200 grama šećera u prahu
- 3 kašike kakaa
- 6 kašika ruma
- 100 grama čokolade
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
Da li smo spomenule da se ovaj kolač ne peče? Tako je, jednostavno pomešajte sve sastojke, navlažite ruke i napravite kuglice. Za dekoraciju preporučujemo da tako vlažne, kuglice uvaljate u krupnije kokosovo brašno, mleveni keks ili čokoladne mrvice (u boji). Osim toga, možete 100 grama čokolade rastopiti sa malo ulja ili putera i preliti kuglice.
Ukoliko želite da dodatno ulepšate ovaj recept, možete u smesu dodati i sitno seckane bademe.
Keks kolač sa grizom

Još jedan ukusan i lak desert koji svim srcem preporučujemo za tople dane jeste keks kolač sa grizom. Savršeno mekan i kremast, ovaj kolač se traži u repetama, a čak se i ne peče!
Za keks kolač sa grizom su vam potrebni sledeći sastojci:
- 250 grama keksa
- 1 litar mleka
- 200 grama kriza
- 180 grama šećera
- 130 grama maslaca
- 1 puding od vanile
- 50 grama bele čokolade
- 2 kesice šlaga (opciono)
- 150 mililitara vode (opciono)
- Malo mlevenog keksa (opciono)
Odvojite 200 mililitara mleka i pomešajte ga sa pudingom od vanile, grizom i šećerom. Sa stane odvojite još 100 mililitara mleka — biće vam potrebno da u njega umačete keks. Ostatak mleka kuvajte sve dok ne provri, a zatim mu postupno dodajte smesu sa pudingom, grizom i šećerom, neprestano mešajući dok se smesa ne zgusne (i dok se ne izgube sve mrvice).
U fil dodajte i belu čokoladu a zatim ga staviti da se ohladi. Maslac sobne temperature umutite mikserom, a zatim mu polako dodajte sasvim ohlađeni fil, sve dok se smesa sasvim ne sjedini. Podelite fil na tri dela.
Keks podelite na tri dela. U onih 100 mililitara mleka potopite svaki keks iz prvog dela, a onda ih sve poređajte na pleh. Premažite tako dobijenu ,,koru” jednim delom fila. Zatim preko fila ponovo slažite keks prethodno umočen u mleko, a preko njega opet premažite jedan sloj fila. Ponovite postupak još jednom.
Po želji umutite šlag i premažite preko kolača ili samo pospite mleveni keks po poslednjem sloju fila. Imajte na umu da je kolač potrebno dobro ohladiti pre služenja, da bi keks sasvim omekšao. Mi ga obično ostavimo da odstoji preko noći.
Još jedna super stvar kod ovog deserta jeste što ga možete praviti i u posnoj varijanti. Kupite keks, maslac i čokoladu u posnim varijantama i odaberite biljno mleko (mi koristimo kokosovo ili bademovo) — i to je sve!
Banana split rolat

Ako za Uskrs želite da se počastite sočnim i kremastim kolačem, banana split je pravi izbor. Banana i krem u ovom kolaču savršeno osvežavaju u toplim prolećnim danima, a njegov neobičan izgled upotpunjava svaku trpezu.
Za banana split su vam potrebni sledeći sastojci.
Kora:
- 6 jaja
- 2 kašike vrele vode
- 150 grama šećera u prahu
- 60 grama brašna
- 50 grama mlevenog keksa
- 1 vanilin šećer
- ½ kesice praška za pecivo
- malo soli
Fil:
- 500 mililitara mleka (ako koristite biljne alternative, kokosovo i bademovo mleko su naši favoriti)
- 2 pudinga od vanile
- 150 grama maslaca
- 100 grama šećera
- 30-40 grama rendane čokolade
Dekoracija:
- 2-3 banane
- 2 kesice šlaga
- 150 mililitara vode
- Malo mlevenog keksa i/ili rendane čokolade
Priprema banana split uskršnjeg deserta počinje razdvajanjem belanaca i žumanaca u dve činije. Žumancima dodajte pola količine šećera, dobro ih umutite, dodajte vrelu vodu, a onda još malo mutite dok ne dobijete belu penastu smesu. Belanca prvo umutite u čvrst sneg a onda im postupno dodajte ostatak šećera i vanilin šećer.
U žumaca dodajte brašno dobro pomešano sa mlevenim keksom, a onda im postupno dodajte i smesu od belanaca. Mešajte pažljivo i ručno, kako se smesa ne bi ,,razbila”.
Na pleh (standardni, 40×30 cm) obložen pek papirom izlijte smesu i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Kada je kora gotova, naša preporuka je da je ,,obrnete” na čistu krpu. Dakle, rasprostrite krpu, uhvatite pleh sa dve strane i okrenite ga naopako, tako da pek papir dođe na gornju stranu. Koru urolajte sa sve krpom, ne skidajući pek papir. Dakle, uhvatite krpu i koru za ivice i umotajte ih u rolat.
Sa strane umutite fil kao da pravite puding. U 100 mililitara mleka umešajte puding prah, a ostatak mleka sa šećerom dobro zagrejte na vatri. U skoro ključalo mleko dodajte mleko i puding, neprestano mešajući dok se smesa ne zgusne. Skinite smesu sa vatre i sačekajte da se potpuno ohladi.
Maslac sobne temperature sipajte u činiju i umutite mikserom, a zatim mu postupno dodajte potpuno ohlađeni fil (ovo je veoma važno!), neprestano muteći da se dobije potpuno homogena smesa. Kada postignete cilj, u smesu dodajte izrendanu čokoladu i promešajte ručno.
Fil možete ostaviti još oko pola sata da se dobro ohladi u frižideru. Onda razvucite umotani rolat, skinite papir i na koru celom dužinom (i u ravnomernom sloju) namažite fil. Oguljene banane postavite na koru jednu za drugom uz ivicu — ili u dva reda, ako želite da postignete izgled kao na slici iznad. Zatim urolajte koru ponovo.
Rolat sa svih strana premažite umućenim šlagom i pospite keksom ili čokoladom (ili kombinacijom).
Baklava sa pistaćima

Jedan od najomiljenijih deserta na ovim prostorima je i famozna baklava — kolač savršen za svaku priliku, od nedeljnih porodičnih okupljanja do slava i ostalih proslava. U standardnu baklavu, međutim, obično idu orasi, te smo mi ovaj put odličile da malo promenimo recept i baklavu napravimo sa pistaćima. Ovu kombinaciju smo jednom probale u Sarajevu, i silno nam se dopala.
Baklava sa pistaćima je laka za spremanje, samo je potrebno voditi računa o nekoliko stvari. Od sastojaka vam je potrebno:
- 200 grama pistaća
- 500 grama kora
- 200 grama maslaca
- 400 grama šećera
- 300 mililitara vode
- 2 kašike meda (opciono)
- Malo narandžinog soka (opciono)
- Malo soka od limuna
- 1 kašičica cimeta (opciono)
Prvo izblendajte pistaće tako da dobijete fino iseckanu smesu. Dodajte joj cimet i dobro umešajte.
Izaberite pleh veličine kora ili kore izrežite tako da savršeno stanu u tepsiju. Podelite 500 grama kora na tri jednaka dela. Zagrejte maslac i rastopljenom smesom blago podmažite pleh. Zatim na njega položite jednu koru, premažite maslacem, pa drugu koru, pa opet premažite maslacem. Tako uradite sve dok imate kora iz prve odvojene grupe. Zatim fil od pistaća podelite na dva dela i prvi deo pospite preko kora.
Ponovo ređajte drugu trećinu kora na isti način — kora, maslac, kora, maslac — sve dok je ne potrošite. Pospite preostali fil pa ponovite postupak sa korama. Poslednju koru premažite maslacem i isecite baklavu pre nego što je ubacite u pećnicu. Mi preporučujemo koso sečenje, tako da dobijete male romboide.
Zagrejte pećnicu na 200 stepeni i pecite baklavu 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još oko 40 minuta.
Otprilike pola sata pre kraja pečenja baklave, napravite sirup. Pomešajte vodu i šećer i stavite na vatru. Dodajte narandžin sok. Sačekajte da mešavina provri, povremeno je mešajući. Kada voda sa šećerom proključa, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 15 minuta. Dodajte limunov sok.
Toplo izvađenu baklavu prelijte toplim prelivom. Oko ovog koraka sa vodi mnogo debata — naročito na internetu! — ali naše mame to ovako rade, i baklava im ispada super hrskava.
Izvor naslovne fotografije: Freepik