Ostalo je još malo vremena za planiranje novogodišnje trpeze. Ako praznike proslavljate kao većina drugih domaćinstava i porodica u Srbiji (pa i šire), onda je spisak namirnica sigurno već odveć dug — i dovoljno skup. Ipak, pored raznoraznih slaniša koji su obavezni u novogodišnjim i božićnim danima, uvek ima mesta (i novca) za bar jednu poslasticu, da zasladi kraj godine i obeleži početak nove.
Većina nas ima bar jedan omiljeni zimski desert koji pravi svake praznične sezone. Ali ako ste dospeli/e do ovog teksta, onda ste tokom ovih praznika sigurno odlučili/e da malo promenite novogodišnju trpezu i goste i gošće počastite novim kolačima. Mi smo za vas pripremile recepte za omiljene zimske deserte koje možete napraviti lako, brzo i bez mnogo novca.
Čupavci
Čupavci nisu samo zimski desert — ovo je vanvremenski kolač za bilo koje doba godine. Prelak je za pravljenje i jedan je od naših omiljenih kolača, a možete ga napraviti za manje od sat vremena, od kojih pola sata „odlazi” na pečenje.
Sastojci za čupavce:
- Patišpanj: 150 ml ulja, 400 g brašna, 400 g šećera, 6 jaja, 150 ml mleka, 1 prašak za pecivo
- Glazura: 400 g čokolade za kuvanje, 500 ml mleka, 130 g šećera, 250 g maslaca
- Dekoracija: 500 g kokosa
Priprema:
- Patišpanj: Penasto umutite šečer i ulje, pa dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte brašno sa praškom za pecivo naizmenično sa mlekom. Sipajte u tepsiju i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
- Glazura: Sipajte mleko u manju šerpu i pustite da prokuva. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne rastopi. Onda u toplu smesu sipajte šećer i maslac i meštajte dok se maslac ne istopi.
- Od ispečenog patišpanja napravite kocke i filujte na sledeći način: umočite kocku u glazuru, zatim u kokos pa odložite na tacnu.
Čokoladni kolačići
Zima je idealno godišnje doba za uživanje u toplim napicima i keksićima koje možemo umakati u njih. Zato su ovi čokoladni kolačići savršeni zimski desert za novogdišnju proslavu koji možete poslužiti dok se ljudi još skupljaju — i smrznuti ulaze u vaš stan. Veoma su jednostavni za pravljenje i potrebno vam je manje od pola sata za pripremu.
Sastojci za čokoladne kolačiće:
- 250 g brašna
- 20 g kakao praha
- 125 g šećera
- 125 g margarina
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 jaje
- 50 g usitnjene čokolade za kuvanje
- 15 g meda
- 20 g čoko komadića za dekoraciju
Priprema:
- Obložite pleh papirom za pečenje i zagrejte rernu na 200 stepeni.
- Brašno, prašak za pecivo, kakao, šećer, malo soli, margarin i jaje kratko umutite mikserom.
- Dodajte 50 g usitnjene čokolade i sjedinite smesu rukama dok se ne napravi kompaktno testo.
- Od testa oblikujte 20-ak okruglih loptica, poređajte na pleh i blago ih pritisnite da dobijete oblik keksa.
- Rasporedite čoko komadiće preko keksića.
- Pecite 15-ak minuta na 200 stepeni.
Ukoliko vam je 20 keksića malo (a kada ih budete probali/e, videćete da jeste), jednostavno duplirajte sastojke. U deo smese možete dodati i kokos ili cimet ako hoćete da dobijete više različitih ukusa.
Urmašice
Jednostavni i preukusni kolači zaliveni šećernim sirupom su čuvene urmašice. Ovaj tradicionalni zimski desert je omiljen na našim prostorima, a ukoliko ga probate shvatićete zašto.
U ovom receptu merna jedinica će nam biti mala šoljica za kafu (tzv. fildžan), što bi bilo pola veće šolje.
Sastojci za urmašice:
- Testo: 2 jaja, 2 šoljice šećera, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, brašna po potrebi (400-600 g)
- Preliv: 500 g šećera, 700-750 ml vode, 1 limun, 1 vanil šećer
Priprema:
- Umutite jaja sa šećerom bistro, da nema grudvica, pa dodajte dve šoljice ulja i nastavite da mutite dok smesa ne bude glatka.
- Postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo i počnite da mesite. Nemojte preterati sa brašnom, stavljajte malo po malo dok ne dobijete glatko testo koje se odvaja od ruku i koje nije ni previše meko, ni previše tvrdo.
- U veći pleh podmazan uljem naređajte urmašice od ovog testa. Jednostavno rukama odvajajte od testa lopticu po lopticu i uvaljajte ih između dlanova tako da dobijete valjkasti oblik od testa, nalik rolnici na slici iznad. Od ove količine testa bi trebalo da dobijete oko 20-25 komada manjih urmašica.
- Pecite 30-40 minuta na 180 stepeni dok urmašice ne porumene. Čačkalicom proverite da li je testo pečeno.
- Napravite glazuru od navedenih sastojaka: sastavite šećer i vodu, pa smesi koja lagano vri dodajte 1 isceđeni limun i 1 vanil šećer.
- Prelijte glazuru preko ohlađenih kolača i ostavite da odmore barem dva sata pre nego što poslužite.
Ledene kocke
Iako imaju „ledene” u imenu, mi ovaj kolač prosto obožavamo da pravimo za zimske praznike. Savršena kombinacija pudingastog fila i mekane kore se prosto topi u ustima, i sigurne smo da će oduševiti sve vaše goste.
Ledene kocke nije teško napraviti — ispečete patišpanj, namažete fil i prelijete čokoladom. Ipak, odvojite najmanje sat vremena za pravljenje ovog deserta, zato što morate sačekati da se fil i kora dobro ohlade pre nego što ih spojite kako biste dostigli željenu teksturu.
Sastojci za ledene kocke:
- Kora: 5 jaja, 100 g šećera, 50 g brašna, 30 g kakao praha, 1/2 kašičice praška za pecivo, prstohvat soli
- Sirup: 300 g šećera, 250 g vode
- Fil: 1 l mleka, 75 g gustina, 75 g brašna, 250 g šećera, 3 kesice vanilin šećera, 250 g putera
- Glazura: 150 g čokolade za kuvanje, 60 ml ulja
Postupak:
- Umutite sve gore navedene sastojke za koru i sipajte smesu za patišpanj u pleh podmazan uljem (ova količina je dovoljna za pleh pravouganog oblika 25×40 cm).
- Pecite koru na na 180 stepeni 10-15 minuta. Možete čačkalicom proveriti da li je kora pečena.
- Napravite sirup za koru tako što ćete vodu i šećer ukuvati zajedno, pa ga prelijte preko hladnog patišpanja. Umesto sirupa, koru možete natopiti i mlekom.
- Za fil prvo odvojite malo mleka i umutite ručno sa brašnom, a ostatak stavite u veću šerpu da provri sa šećerom. Kada se mleko zagreje do vrenja, dodajte brašno i ostale sastojke (sve osim putera) i ostavite da se prohladi. U fil tokom kuvanja možete po želji dodatii jedan puding od vanile.
- Umutite margarin mikserom (sa malo kore od limuna po želji) i sjedinite sa ohlađenim filom. Dobro umutite i namažite koru.
- Glazuru od otopljene čokolade (i ulja) premažite preko fila.
- Dobro ohladite, isecite na kocke (ili bilo koji drugi oblik kao na slici iznad) i uživajte.
Cimet rolnice
Još jedan nezaobilazni zimski desert čine i cimet rolnice. Ovaj testast kolač prosto evocira praznike svojim mirisom, a ukusom nas ispunjava toplinom.
Ukoliko volite da mesite, ne prezajte da napravite ovaj desert za novogodišnje okupljanje. Vreme pripreme je sat i po, ali najveći deo odlazi na čekanje da testo poraste i pečenje.
Sastojci za cimet rolnice:
- Testo: 120 ml vode, 2 kašike šećera, 50 g kvasca, 450 ml toplog mleka, 2 jaja, 1 kašičica soli, 100 g šećera, 50 g putera, 650-750 g brašna
- Fil: nekoliko kašika mleka, 50 g žutog šećera, 2-3 kašike cimeta
- Glazura: 100-150 g šećera u prahu, 1 šolja mleka
Postupak:
- Stavite kvasac u toplu vodu sa 2 kašike šećera da naraste (15ak minuta).
- Zamestite testo od navedenih sastojaka. Cilj je da dobijete lepljivo ali kompaktno testo. Ostavite testo da naraste najmanje pola sata.
- Podelite testo na dva dela i od svakog dela napravite po jednu koru.
- Premažite obe kore mlekom pa pospite žutim šećerom i cimetom. (Koristite brašno da lakše razvučete koru).
- Zavijte dve kore u dve rolne i isecite ih na 10 delova širine 3-4 cm.
- Naređajte rolnice u pleh i ostavite ih da narastu pre pečenja.
- Pecite na 200 stepeni dok rolnice ne porumene.
- Napravite glazuru od šećera, vanile i mleka.
- Pečene rolne ohladite 10-ak minuta i premažite ih glazurom.
Ruske kape
Sitni kolači su sjani za novogodišnje proslave, a naš favorit su ruske kape, čuvena jugoslovenska poslastica koja se do današnjeg dana očuvala u sveskama recepata mnogih porodica na Balkanu.
Ruske kape nije teško napraviti, ali morate obratiti pažnju na dosta detalja, te računajte da će vam biti potrebno oko sat i po za pripremu ove poslastice.
Sastojci za ruske kape:
- Kora: 4 jaja, 200 g šećera, 1 dl ulja, 1 dl vruće vode, 250 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 kašika kakao praha
- Fil: 1 puding od vanile, 350 ml mleka, 100 g šećera, 200 g maslaca
- Glazura: 100 g čokolade za kuvanje, 3 kašike ulja
- Za dekoraciju sa strane: 100 g kokosovog brašna
Priprema:
- Prvo razdvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite u čvrst sneg. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom pa dodajte postupno ulje, vodu, kakao i brašno sa praškom za pecivo. Nakon što dobro umutite, ručno dodajte umućena belanca i promešajte dok se smesa za patišpanj ne sjedini. (Nemojte mutiti prejako da ne biste razbili/e sneg od belanaca).
- Podelite smesu na dva dela i pecite dve kore na 180 stepeni oko 10-15 minuta.
- Dok se kore peku pripremite fil. Puding, šećer i vanilin šećer dodajte u ukuvano mleko i mešajte dok se ne zgusne.
- Ohladite puding pa dodajte maslac i umutite mikserom.
- Kada se kore ispeku, napravite krugove uz pomoć čaše. Na krug od patišpanja stavite dosta fila i preklopite drugim krugom. Ovako napravljenu „kapu” premažite sa još fila sa strane i uvaljajte u kokosovo brašno.
- Napravite glazuru od čokolade i, nakon što se ohladi, premažite je kašikom preko svake „kapice”.
- Ruske kape ostavite da se dobro stegnu u frižideru pre posluživanja.
Princes krofne
Od sitnih kolača za novogodišnje praznike, nikako ne smemo zaboraviti na princes krofne. Kremaste i pufnaste, ove „krofnice” oduzeće vam samo sat vremena, iako je potrebno malo veštine da vam kora ispadne hrskava, ali ne i suva.
Sastojci za princes krofne:
- Testo: 2,5 dl vode, 125 g margarina, 150 g brašna, 1 kašika šećera, mrvica soli, 4 jaja
- Fil: 1/2 l mleka, 250 g šećera, 2 žumanca, 4 kašike gustina, 2 vanilin šećera, 125 g margarina
Priprema:
- U šerpu sipajte vodu i dodajte šećer, so i margarin i mešajte dok ne provri. Nakon toga dodajte brašno i mešajte dok se ne sjedini.
- Umutite jaja i dodajte u ohlađenu smesu od brašna; mutite mikserom dok se masa ne sjedini.
- Od ove smese, na pleh obložen papirom za pečenje špricem za kolače (ili pomoću kese u koju ste ulili/e fil i odsekli/e vrh) napravite oktruglasti oblik karakterističan za princes krofne.
- Pecite 20-ak minuta na 200 stepeni pa smanjite temperaturu i pecite još 15-ak minuta. (Za ovu procenu je potrebna veština jer ne bi trebalo otvarati rernu da testo ne izgubi vazdušastost).
- Napravite fil tako što ćete u malo mleka razmutiti žumanca i gustin, a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom i vanilin šećerom. Kada mleko prokuva, dodajte smesu sa gustinom i mešajte dok se ne zgusne.
- Ohladite fil i dodajte margarin pa mikserom mutite dok smesa ne postane kremasta.
- Ohlađene krofne presecite na pola, namažite filom donju polovinu i poklopite gornjim delom krofnice.
- Pospite po želji šećerom u prahu i uživajte!
Izvor naslovne fotografije: Freepik