Čokolada je jedan od najpopularnijih slatkih proizvoda na svetu. Može se pronaći na policama radnji u svim oblicima i vrstama — i po različitim cenama. Najčešće se koristi za kuvanje, zaslađivanje pića, i, naravno, samostalno konzumiranje.
Svoj specifičan ukus čokolada duguje kakau od koga se proizvodi. Još su pre 3,000 godina Maje uzgajale kakao drveće i od njegovih plodova pravile ceremonijalna pića. Ovo pleme je takođe smatralo čokoladu za hranu bogova, i mnogi bi se sa ovim složili čak i danas.
Sa napretkom istraživanja u različitim oblastima, međutim, došlo se do novih saznanja o ovoj hrani. Maje su zaista bile na pravom tragu smatrajući da čokolada donosi razne benefite ljudima. Istraživanja pokazuju da ova hrana sadrži različite hranljive minerale, vitamine i nutritijente kao što su kalijum, fosfor, cink i selen. Takođe ima i antioksidativna svojstva i može pomoći u regulaciji pritiska, smanjenju rizika od srčanih bolesti, zaštiti kože od sunca i unapređenju rada mozga.
Loša stvar kod čokolade je to što sadrži dosta šećera i može biti veoma kalorična. Ali daleko više zabrinjava činjenica da je novo istraživanje pokazalo prisustvo teških metala u ovoj hrani koji mogu ozbiljno uticati na zdravlje ljudi.
Novo istraživanje prikazuje prisustvo teških metala u čokoladi
Consumer Reports (Izveštaji korisnika, prim.prev), je Američka neprofitna organizacija koja se bavi testiranjem i istraživanjem proizvoda za široku upotrebu. Ova organizacija je 2022-e godine sprovela istraživanje nad crnom čokoladom i zabeležila prisustvo teških metala u proizvodima mnogih poznatih proizvođača.
Istraživanje je, naime, pronašlo da većina čokoladnih tabli sadrži tragove kadmijuma i olova. Ovi metali su dokazano povezani sa raznim zdravstvenim problemima kod dece i odraslih.
Konzumiranje kadmijuma tokom dužeg vremenskog perioda može izazvati iritaciju stomaka, povraćanje, dijareju, ali i disfunkciju bubrega i reproduktivnih organa, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Slična je stvar sa olovom koje može dovesti do poremećaja rada bubrega, hipertenzije, neurokognitivnih problema, ali i probleme sa učenjem i ponašanjem kod dece.
Samim tim, duga konzumacija čokolade koja sadrži tragove kadmijuma i olova takođe može dovesti do ovih zdravstvenih problema.
Ispod je lista čokoladnih tabli u kojima je Consumer Reports pronašao kadmijum i olovo. Neke od njih su prisutne samo na stranom tržištu a neke i na domaćem. Ipak, treba imati u vidu da ako čokolade ovih popularnih brendova poseduju teške metale, moguće je da je ista stvar i sa nekim drugim brendovima koji nisu ušli u istraživanje.
- Mast
- Taza Chocolate
- Ghirardelli
- Valrhona
- Beyond Good
- Equal Exchange
- Lindt
- Scharffen Berger
- Alter Eco
- Pascha
- Dove
- Tony’s
- Lily’s
- Godiva
- Chocolove
- Endangered Species
- Hu
- Trader’s Joe
- Hershey’s
- Theo
- Green & Black’s
Kako metali dospevaju do čokolade?
Kao što smo spomenuli, čokolada se dobija iz zrna kakaa, odnosno dve njegove osnovne komponente koje čine čvrsta materija i tečna materija (puter). Consumer Reports je pronašao (u gore citiranoj studiji) da se veća količina kadmijuma i olova nalaze u čokoladi pravljenoj na većoj bazi čvrste materije ili kakao praha nego u mlečnoj čokoladi koja dolazi od većeg korišćenja tečne materije ili kakao putera.
Ali kako dolazi do toga da čokolada sadrži metal? Do kontaminacije metalom dolazi na samim plantažama kakaa. Biljka može upiti kadmijum iz zemlje koja je njime kontaminirana ili olovo tokom berbe od prašine i čestica koje često dolaze na plantaže sa obližnjih autoputeva i fabrika. Jednom kontaminirano zrno prenosi pokupljene teške metale u proizvode koji se od njega prave, kao što je to čokolada.
Jedan od razloga zašto čokolada pravljena od veće količine kakao praha može sadržati veću količinu teških metala jeste činjenica da ovakav proizvod prosto sadrži veću koncentraciju kontaminiranog kakaa.
Štetniji i zdraviji izbori
Uprkos nalazima istraživanja, Consumer Reports ne sugeriše da bi ljudi trebalo da prestanu da jedu čokoladu. Ova neprofitna organizacija se ograđuje od takvih tvrdnji. Njen glavni cilj je da ukaže na potencijalno opasan problem u proizvodnji čokolade i motiviše velike brendove da sprovedu rigoroznija testiranja procesa proizvodnje ali i samih materijala od kojih proizvode hranu.
Ljubiteljima i ljubiteljkama crne čokolade ostaje da se nadaju da će veliki brendovi čuti upozorenja istraživača i istraživačica. Do tada, oni mogu preduzeti par koraka za bezbedniju konzumaciju čokolade.
Consumer Reports preporučuje smanjenje unosa čokolade na svakodnevnom nivou, balansiranu ishranu i konzumaciju mleka uz čokoladu da bi se nautralisali metali koji se potencijalno mogu uneti u organizam. Takođe sugeriše da mlečna čokolada može biti zdraviji izbor od crne čokolade. Paradoksalno, ova organizacija kaže da ona čokolada sa manjim procentom kakaa donosi i manji rizik od prisustva teških metala.
Naposletku, Consumer Reports preporučuje oprez kod konzumacije čokolade od strane dece i trudnih osoba. Jednostavno, posmatrajte ovaj slatkiš kao upravo to – poslasticu pre nego hranu koju unosite redovno.
Rezon Magazin ne pruža medicinske savete. Sve informacije ovog tipa na našem sajtu, uključujući tekst, grafiku i slike, su informacionog i edukacionog karaktera. Rezon Magazin ne pretenduje da zameni profesionalne lekarske savete, dijagnoze i tretmane. Uvek potražite savet doktora za vaše specifično zdravstveno stanje ili tretman.
Rezon Magazin koristi linkove drugih sajtova ili ostalog edukacionog materijala da osigura kredibilnost sadržaja ali ni u kom slučaju nije odgovoran za tvrdnje ovih materijala.
Ako zahtevate hitnu medicinsku pomoć, pozovite svog lekara ili hitnu pomoć (194) ili posetite najbližu bolnicu.
Izvor naslovne fotografije: Freepik