Kada pratite uskršnji (ili bilo koji drugi) post, ili pak želite da se hranite veganski, smišljanje obroka, od doručka do večere, može biti pravi izazov. Prvi obrok u danu je naročito izazovan, budući da obično svi/e želimo da ga pripremimo brzo i lako, tako da možemo da pojedemo nešto zdravo i odmah započnemo dnevne aktivnosti.
Tunjevina, sardina i suvo pecivo iz pekare su najčešći i najzgodniji izbori za posni doručak, ali posle par dana, skloni su da dosade. Zato u ovom tekstu preporučujemo zdrave i ukusne recepte za posni doručak koje možete isprobati tokom cele sedmice, tako da se njima ne prezasitite!
Pita sa pečurkama

Pita sa pečurkama je posni recept za bilo koje doba dana, ali mi najviše volimo da izvadimo vruću pitu iz rerne nedeljom ujutru. Naša pita sa pečurkama sadrži malo luka, šargarepe i paprike, ali napominjemo da svaki od ovih recepata treba da prilagodite sopstvenoj paleti ukusa. Pa tako u nadev za pitu tako možete da dodate praziluk ili zelje umesto šargarepe i paprike.
Za početak pripreme pite sa pečurkama, prodinstajte jednu glavicu luka. Kada luk postane žućkast i staklen, dodajte sitno seckanu šargarepu i crvenu papriku. Nakon što povrće smekša, ubacite i sitno seckane pečurke i začine po volji (so i biber su sasvim dovoljni). Mi najčešće biramo šampinjone jer su nam dostupni sveži sa pijace, ali možete koristiti i druge vrste pečuraka ukoliko volite.
Kada završite spremanje nadeva za pitu, uključite rernu da se zagreje dok nafilujete kore. Kupovne kore filujete tako što dve spojene kore premažete filom i savijete u rolat. Pre nadeva možete namazati par kapi ulja za puniji ukus. Ukoliko su kore veoma tanke, uzmite po tri kore za jedan rolat kako ne bi popucale. Pitu treba peći na 200 stepeni oko 30ak minuta.
Ovsena kaša (with a twist)

Ovsena kaša je bogata nutritijentima i snižava holesterol, pospešuje dobro varenje, a ima ulogu u prevenciji ateroskleroze i dermatitisa, te je savršen obrok za početak dana. Mi obično kuvamo ovsenu kašu sa biljnim mlekom (bademovo i kokosovo su nam omiljena), a, ukoliko postite na vodi, možete koristiti i samo vodu. Razmer je oko 4-5 kašika ovsenih pahuljica na 200ml biljnog mleka/vode po porciji, pa to prilagodite vašim potrebama.
Twist, odnosno, obrt u ovom receptu donose raznorazni dodaci. Ako imate „sladak zub”, na primer, dodajte dve kocke posne crne čokolade ili kašiku kakaoa u biljno mleko pre nego što dodate pahuljice. Nakon što ukuvate pahuljice, u spremljenu kašu možete dodati kašiku kokosovog brašna ili 4-5 seckanih badema. Tako ćete dobiti čokoladnu kašu za posni doručak kojoj nećete moći da odolite.
Uz kombinaciju raznih sastojaka, imaćete osećaj da svaki dan jedete drugačije jelo. Dodatak za ovsenu kašu može da bude skoro bilo šta iz vašeg špajza:
- Brusnica. Bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, brusnica je sjajan dodatak za vašu kašu.
- Kikiriki puter. Samo jedna kašika kikiriki putera učiniće vašu kašu preukusnom i kremastom (recept za domaći kikiriki puter pronađite ispod).
- Sveže voće. Pola seckane banane, pola šake višanja ili jagoda ili pola jabuke može dodati vašoj ovsenoj kaši pravu eksploziju (zdravih) ukusa.
- Suvo voće. Iako sadrži proste sećere, suvo voće je preukusno i pomaže u varenju, obnavlja energiju i čuva kosti. Suvo grožđe i suve kajsije su naši omiljeni dodaci. Jedna kašika će biti dovoljna da poboljša ukus bez da optereti obrok velikom količinom šećera.
- Čija semenke. Izuzetno bogate vlaknima, čija semenke su neizostavan deo ovsene kaše. One brzo upijaju vodu, tako da bi prvo trebalo da ih potopite na barem pola sata, pa ih dodate u kašu kad nabubre i postanu pudingaste.
- Cimet. Ovaj začin će vam pomoći da utolite prekomernu želju za slatkim, a pri tom i sjajno miriše, tako da definitivno preporučujemo da dodate kašičicu cimeta u vaše ovsene pahuljice. Ukoliko ga ukombinujete sa sitno seckanim jabukama, imaćete osećaj da jedete kolač umesto doručka.
Namaz od povrća

Zdravi, posni namazi koje možete napraviti kod kuće su odličan izbor za posni doručak. Brzo se prave, odličnog su ukusa, i mogu stajati u frižideru dva-tri dana, te tako rešavaju pitanje prvog obroka za nekoliko dana.
Sveži namazi od povrća se lako prave. U blender stavite sve sastojke pa dodajte malo maslinovog ulja, so i biber i blendajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Možete koristiti raznovrsno povrće, poput patlidžana, tikvica, paprika i avokada. Uz intergralni hleb, ovaj doručak će vas držati sitim celo jutro.
Jedan od naših omiljenih namaza za posni doručak se pravi od tikvica. Za ovaj namaz je pre blendanja potrebno da ispečete tikvice u rerni ili na grilu. Pečene tikvice dodajte u blender sa malo maslinovog ulja, malo soka od limuna, soli i bibera po ukusu i blendajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Po želji možete dodati i belog luka, bilo svežeg ili u začinu. Ovako dobijen namaz stavite u teglicu ili činijicu i čuvajte u frižideru.
Namaz od oraha

Još jedan zdravi namaz za posni doručak možete napraviti od oraha. Za ovaj jednostavan recept je potrebno da u blender stavite 100g oraha, so, biber, malo vrele vode i kašiku senfa (posan je budući da se pravi od semena slačice). Po potrebi možete dodati još vode, samo pazite da vam namaz ne bude previše redak.
Ovaj namaz takođe možete koristiti nekoliko dana (ukoliko vam potraje, pošto je toliko ukusan da ćete ga zasigurno brzo pojesti!). Nemojte zaboraviti da vašem doručku sa namazima dodate i svežu salatu, poput krastavca i paradajza, kako biste upotpunili/e i zaokružili/e ceo obrok.
Slatki namazi

Za fanove i fankinje slatkog doručka, imamo ideje za super namaze. „Lažna” nutela, mada je pre bolje reći ,,zdrava” nutela, i kikiriki puter se veoma brzo prave, a obožavaju ih i deca i odrasli.
Za kikiriki puter potrebno je da ispečete 100g sirovog kikirikija i pustite ga da se ohladi. Potom kikiriki treba da blendate da se dobro usitni i dobije kremastu teksturu. Na kraju dodajte jednu kašiku maslinovog ulja da se smesa dodatno sjedini, blendajte još malo i to je sve.
Zdrava nutela sadrži nekoliko sastojaka, te je potrebno da pripremite:
- 100g lešnika — nabavite sirove pa ih ispecite u rerni poput kikirija
- 10 urmi — potopite ih na kratko u mlaku vodu da omekšaju i nemojte da zaboravite da im izvadite koštice
- 1 kašiku kakaoa
Sve to izblendajte sa malo vode i, kada se sjedini, prebacite u teglicu i čuvajte u frižideru nekoliko nedelja, budući da smesa ne sadrži kvarljive sastojke.
Humus

Humus je namaz od leblebija koji potiče sa Bliskog istoka. Njega možete kupiti gotovog, obično u prodavnicama zdrave hrane i marketima, kada ste u žurbi. Mi vam, međutim, savetujemo da pripremite domaći humus jer je njegova priprema brza i jednostavna, a bićete sigurni/e da ste iskoristili/e samo prirodne sastojke.
Za pripremu humusa vam je potrebno:
- 1 konzerva leblebija
- 2 supene kašike tahinija
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- 1 manji čen belog luka (opciono)
- Začini po ukusu, so i biber
Procedite i isperite leblebije i izblendajte sa ostalim sastojcima i malo vode dok ne dobijete kremastu masu. Ako vam namaz nije dovoljno intenzivan, dodajte još malo tahinija. Ukoliko je previše gust, razredite ga sa još malo vode.
Palenta

Kremasta kaša od palente je omiljeno jelo našeg detinjstva, a savršena za doručak na vodi. Pravi se brzo i sigurne smo da će vas ugrejati iznutra.
U šerpicu zagrejte šolju vode (ili više, ukoliko pravite obrok za nekoliko osoba) i posolite je. Pre nego što voda proključa, smanjite temperaturu i postepeno počnite da dodajete palentu. Sve vreme mešajte smesu varjačom da se kaša ne zalepi za dno šerpe. Kada dobijete željenu gustinu, prestanite da dodajete palentu i pustite je da se kuva još jedan minut pa je onda servirajte i uživajte.
Izvor naslovne fotografije: Izvor: Freepik