Leto je sezona prelepih sunčanih dana i toplih noći za boravak u prirodi, kupanje na jezerima i bazenima i razna druga uživanja. Ipak, s obzirom na narastajuće temperature koje iz godine u godinu potresaju sve delove planete, sve je teže održati dobro zdravlje i energiju u ekstremno toplim uslovima.
Da bi ljudsko telo izdržalo visoke temperature, potreban mu je nešto drugačiji režim sveukupne nege, a naročito ishrane, jer je tokom vrelih letnjih dana najvažnija dobra hidratacija. Pozitivna stvar je što možete lako prilagoditi ishranu tokom leta uz sezonsko voće.
Leto je vreme kada mnoge vrste voća sazrevaju i mogu se naći po povoljnim cenama da obogate svaku trpezu. Sezonsko voće, međutim, nije samo ukusno već puno preko potrebnih nutritijenata koji pomažu u očuvanju dobrog zdravlja i vodom koja hidrira telo.
Generalni benefiti i značaj sezonskog voća
Sigurno već znate da voće ima niz benefita za zdravlje čoveka, donoseći telu osećaj osveženja ali i preko potrebne vitamine, minerale, antioksidante i vlakna. U zavisnosti od vrste, voće za vas može učiniti sledeće:
- Pomoći hidrataciji — S obzirom da voće u sebi sadrži dosta vode (neke vrste čak i 90%), njegovo konzumiranje može pomoći dostizanju preporučene doze hidratacije tokom vrelih letnjih dana. A budući da voće obično ima slatkast, primamljiv ukus, nije ga teško uvrstiti u jelovnik.
- Unaprediti imunitet — Vitamin C ima važnu ulogu održavanja dobrog imuniteta, kao i zdravlja kostiju i kože i prevenciji bolesti. Mnoge vrste voća, kao što je mango, papaja, limun i pomorandža, sadrže visok nivo vitamina C i mogu pomoći njegovom lakom unošenju u organizam.
- Stimulisati dobro varenje — Mnogobrojne studije pokazuju da redovno konzumiranje voća može dobrineti dobrom varenju i prevenirati konstipaciju, rak debelog creva i mnoge druge zdravstvene tegobe i bolesti. Ključ je u vlaknima koja se nalaze u voću kao što su jabuke, kruške i borovnice.
- Poboljšati zdravlje kože — Voće ljudskom organizmu donosi bogat izvor vitamina koji se prenose na kožu i pomažu joj da se odbrani od štetnih spoljašnjih uticaja. Kao takvo, voće je prirodna alternativa za hidrataciju kože i njeno zaglađivanje.
Koje sezonsko voće je dobro jesti tokom leta?
Na svu sreću, mnogobrojno voće sazreva u leto, te je lakše uvrstiti ga u svakodnevni jelovnik. Iako nećete pogrešiti bilo koje sezonsko voće da dodate ishrani, ovo su neke od popularnih opcija zbog njihove sposobnosti da rashlade i pruže dodatnu hidrataciju tokom vrelih dana:
Lubenica
Ovo slatko i osvežavajuće voće sadrži vitamin C, A i B6 koji unapređuju imunitet, zdravlje očiju i kože i funkcionisanje nerava. Osim toga, komponente koje se nalaze u lubenici mogu pomoći u prevenciji raka i bolesti srca i uticati na sniženje krvnog pritiska. Konzumiranje ovog voća takođe može unaprediti varenje i umanjiti bol u mišićima.
Mango
Heroj među voćem, mango sadrži visoke doze vitamina A i C i vlakana. Samim tim, njegovo konzumiranje unapređuje imunitet, smanjuje oksidativni stres u telu i pomaže prevenciji raka debelog creva i bolesti srca.
Jagode
Kao jedno od najvoljenijih vrsta voća, jagode su često prisutne na trpezi u mnogim domovima. Ali, da li ste znali/e kako ovo sezonsko voće utiče na vaše zdravlje? Jagode su slatko i osvežavajuće voće koje ima malo kalorija, a dosta vitamina i minerala, kao što su vitamin C, vitamin B9, mangan i kalijum. Ovo voće je takođe bogato antioksidantima i ostalim komponentama koje mogu unaprediti zdravlje srca i nivo šećera u krvi.
Borovnice
Borovnice su još jedno voće koje doprinosi hidrataciji u toplim danima, ali i donosi niz drugih benefita za zdravlje čoveka. Naime, borovnice imaju komponente koje bi mogle da pomognu u prevenciji bolesti srca, dijabetesa i raka, ali i unapređenju varenja i smanjenju upala u telu.
Kupine
Kao i borovnice, kupine su pune vitamina, minerala i vlakana koja su dobra za zdravlje čoveka. Sa visokim nivoom nutritijenata, osvežavajućim ukusom i sposobnošću da pomognu organizmu da se bori protiv upala, oksidanata i rizika od kardiovaskularnih bolesti i raznih vrsta raka, kupine su idealno voće za leto, ali i celu godinu.
Maline
Slatke i osvežavajuće, maline su popularno sezonsko voće koje ima visok nivo antioksidanata, vitamina C i drugih komponenata koje pomažu u borbi protiv raka, bolesti srca i cirkulacije i zdravstvenih problema koji dolaze sa većim brojem godina. Maline takođe mogu pozitivno da utiču na upalne procese u organizmu, a njihovo ulje se široko koristi u kozmetičkoj industriji kao dodatak proizvodima koji štite kožu od spoljašnjih uticaja.
Višnje
Ljubitelji i ljubiteljke kiselkastog voća sigurno svake godine uživaju u višnjama. Ovo voće ima specifičan ukus ali i niz pozitivnih dejstava na ljudski organizam. Višnje sadrže vitamin A, vitamin C i vitamin E, kao i mnoge druge komponente koje pomažu organizmu da se izbori sa upalom i nizom bolesti, promovišu dobar san, smanjuju bol u mišićima i kostima, štite srce i pomažu regulaciji šećera u krvi.
Ananas
Ananas je sočno tropsko voće koje sadrži visok procenat vitamina C, ali i mangan, vitamin B6, bakar, kalijum, magnezijum, gvožđe i mnoge druge vitamine i minerale. Kao takav, ananas pomaže dobrom funkcionisanju ljudskog tela na više načina. Konzumiranje ovog voća može unaprediti funkcionisanje i zdravlje kostiju i varenje. Ananas takođe ima komponente koje smanjuju upalne procese u telu, te je odličan dodatak ishrani sportista i sportistkinja. Možda najvažnije, međutim, jeste što ovo sezonsko voće sadrži antioksidante koji mogu prevenirati nastanak hroničnih bolesti i raka.
Šljive
Jedna od najpopularnijih vrsta sezonskog voća kod nas je definitivno šljiva, koja se krajem letnje sezone može naći u gotovo svim delovima Srbije. Osim što ima specifičan i primamljiv ukus, šljiva je bogata kalcijumom, magnezijumom, fosforom, kalijumom i vitaminima C, A i K. Ovo sezonsko voće može pomoći u prevenciji bolesti srca, visokog krvnog pritiska, konstipacije, anksioznosti i unaprediti zdravlje kostiju.
Nektarine
Sočne i pune vode, nektarine su odličan izbor sezonskog voća koje osvežava. Ali nektarine takođe sa sobom nose i visok izvor vitamina C koji pomaže u unapređenju imuniteta i borbi protiv bolesti, kao i vlakana koja utiču na poboljšanje varenja i probave. Osim toga, nektarine poseduju antioksidante koji učestvuju u prevenciji raka dojke i vitamin karotenoid koji štiti oči od sunca i pozitivno utiče na prevenciju katarakte.
Breskve
Breskve čine još jednu vrstu voća koja uspeva na našim prostorima i često se može videti u našim domovima. Kao i ostatak voća na našoj listi, ovo slatko sezonsko voće odlikuje visok nivo vitamina C koji pomaže u gradnji dobrog imuniteta i pospešuje otpornost ljudskog organizma na štetne radikale, uzročnike različitih vrsta bolesti i raka. Breskve takođe sadrže vitamin A i beta-karoten, te pospešuju vid i zdravlje kože, kao i kalijum, fluorid i gvožđe koji pomažu telu da reguliše krvni pritisak i unapređuju zdravlje kostiju i zuba.
Dinja
Dinja dolazi iz iste porodice voća kao i lubenica i sadrži čak 90% vode, što je čini odličnim izborom za osveženje tokom leta. Osim toga, ovo ukusno i slatko voće sadrži vitamine A i C koji, kao što smo ranije naznačili, pozitivno utiču na imunitet i zdravlje kože i očiju, a ujedno i smanjuju rizik od nastanka bolesti srca i raka. Dinja takođe sadrži moćne antioksidante i vitamin B koji unapređuje rad digestivnog trakta i zdravlje kože i celokupnog nervnog sistema.
Jabuka
Sa 85% vode, jabuka osvežava i pruža preko potrebne antioksidante, vitamine i vlakna. Jabuke pomažu u borbi protiv upala u organizmu, regulaciji šećera u krvi i smanjenju krvnog pritiska i holesterola. Ovo sezonsko voće takođe ima pozitivan uticaj na varenje i održavanje telesne mase, jer donose osećaj sitosti.
Limun
Ovo južno voće se može naći u svakom domu tokom cele godine, od proleća preko zime. Limun je široko poznat po svojim raznolikim svojstvima i sposobnostima, te se koristi u razne svrhe, od dodavanja jelima i dezertima do čišćenja i dezinfekcije površina.
Ono što limun čini super voćem jeste visoka koncentacija limunske kiseline koja ima antibakterijska i antiseptička svojstva i može da ukloni bakterije. Kada je reč o ishrani, međutim, limun je veoma popularan zbog visokog sadržaja vitamina C, folne kiseline, vitamina B i drugih minerala i vitamina. Ove komponente pozitivno utiču na različite delove ljudskog organizma, te redovna konzumacija limuna može pomoći u regulaciji telesne mase i anemije, prevenciji kamena u bubregu, unapređenju zdravlja i izgleda kože i kose i smanjenju rizika bolesti srca i nekoliko vrsta raka.
Kako da uključite sezonsko voće u ishranu?
Ako želite da dodate sezonsko voće u vašu ishranu tokom leta, na raspolaganju vam je više opcija. Osim što svaku od ovih vrsta voća koje smo izlistali možete jesti posebno kao užinu, takođe ih možete izmiksati u ukusnu salatu i tako uneti različite vrste vitamina i minerala.
Za dodatno osveženje, poređajte voće u posudu, prelijte omiljenim jogurtom, i zaledite ga. Ovako ćete dobiti ukusan i zdrav sladoled bez ikakvih dodatih šećera. Smuti je takođe dobar izbor u letnjim danima, a dozvoljava vam da izblendate različite vrste voća i svakog dana unesete preporučenu količinu kroz ohlađeni, hidratantni napitak.
Umesto kupovnih sokova, isprobajte i osvežavajuću vodu sa sezonskim voćem. Isecite nekoliko kolutova limuna ili pomorandže i dodajte ih u bokal sa vodom. Ovo će zasladiti vaše piće ali mu i dodati vitamine, minerale i nutritijente.
Izvor naslovne fotografije: KamranAydinov/Freepik
Rezon Magazin ne pruža medicinske savete. Sve informacije ovog tipa na našem sajtu, uključujući tekst, grafiku i slike, su informacionog i edukacionog karaktera. Rezon Magazin ne pretenduje da zameni profesionalne lekarske savete, dijagnoze i tretmane. Uvek potražite savet doktora za vaše specifično zdravstveno stanje ili tretman.
Rezon Magazin koristi linkove drugih sajtova ili ostalog edukacionog materijala da osigura kredibilnost sadržaja ali ni u kom slučaju nije odgovoran za tvrdnje ovih materijala.
Ako zahtevate hitnu medicinsku pomoć, pozovite svog lekara ili hitnu pomoć (194) ili posetite najbližu bolnicu.