Čaj je jedno od najpopularnijih i najjeftinijih pića na svetu koji se dobija prostim prelivanjem ključale vode preko svežih ili osušenih biljaka. Izvori govore da su ga u Kini koristili u medicinske svrhe još 2,700 godina pre nove ere. Od tada, proizvodnja čaja je dostigla svetske razmere i sada postoji mnogo vrsta čajeva i aroma u kojima možemo uživati.
Originalno, međutim, čaj potiče od biljke Camellia sinensis koja se uzgajala hiljadama godina unazad. Dve najpopularnije vrste čaja izvedena iz ove biljke su zeleni čaj i crni čaj – oba poznata po nizu benefita po ljudsko zdravlje.
Ali da li znate razliku između zelenog čaja i crnog čaja i kako da odaberete pravu vrstu za sebe?
Poreklo zelenog i crnog čaja
Kao što smo spomenuli, zeleni čaj i crni čaj oba vode poreklo od lista iste biljke. Oni se, međutim, razlikuju po načinu ubiranja i obrade – otud i njihova drugačija imena.
Naime, zeleni čaj se dobija od mladih listova biljke koji se ne fermentišu. Lišće se uvije i ,,prži” ili izlaže pari a zatim i tesno uvija pre sušenja da bi se sprečila fermentacija.
Sa druge strane, crni čaj se dobija tako što se lišće biljke prvo ostavi da oksidiše na vazduhu, što uzrokuje promenu boje lišća u tamnobraon i pojačava sam ukus. Tek nakon ovog procesa lišće se suši i sabija za upotrebu.
Ova razlika u obradi lišća biljke Camellia sinensis možda ne deluje značajno na prvi pogled, ali rezultat je osetno drugačiji. Zeleni čaj i crni čaj osim različitog ukusa imaju i niz jedinstvenih svojstava. Ali, da prvo razmotrimo koje karakteristike ove dve vrste dele.
Zajednička svojstva zelenog i crnog čaja
I zeleni čaj i crni čaj su se pokazali korisnima za zdravlje čoveka na nekoliko načina:
- Štite rad srca. Obe vrste čaja sadrže antioksidanse polifenole, odnosno njihovu podvrstu flavonoide koji promovišu dobar rad srca. Studije takođe pokazuju da zeleni i crni čaj utiču na smanjenje holesterola i triglicerida, krvnog pritiska, i uopšte rizika od srčanog udara.
- Stimulišu moždane aktivnosti. Opšte je poznato da i zeleni čaj i crni čaj sadrže kofein, substancu koja stimuliše nervni sistem i pomaže oslobađanju serotonina i dopamina. Prema tome, kofein u čaju može unaprediti pažnju, raspoloženje, kratkotrajnu memoriju i budnost. Za razliku od kafe, čaj takođe sadrži L-teanin, derivat L-glutaminske kiseline koji doprinosi relaksaciji dok podstiče budnost.
Jedinstvene prednosti zelenog čaja
Najveći benefit zelenog čaja je u tome što sadrži antioksidans pod nazivom Epigallocatechin-3-gallate ili EGCG. Ovaj antionskidans može pomoći kod:
- Prevencije i lečenja raka
- Kontrole simptoma Alchajmerove bolesti
- Smanjenja umora
- Zaštite jetre
- Borbe sa bakterijama i sprečavanja prenosa virusa
- Smanjenja stresa
Moguća neželjena dejstva
Zbog visokog nivoa kofeina, zeleni čaj može iritirati stomak i uzrokovati bolove, konstipaciju i mučninu. Takođe može pogoršati simptome želudačnog refluksa i izazvati manjak gvožđa u organizmu. Zbog toga ga je najbolje piti umereno i uz konsultovanje sa izabranim lekarom ili lekarkom.Imajte na umu da i zeleni čaj i crni čaj imaju specifična svojstva i sastojke koji mogu reagovati sa drugim lekovima i suplementima. Uvek se konsultujte sa lekarom ili lekarkom pre upotrebe.
Jedinstvene prednosti crnog čaja
Sa druge strane, jedinstveni benefit crnog čaja je Theaflavin, posebna grupa polifenola koji se formira tokom oksidacionog procesa. Ovaj antioksidans može zaštititi masne ćelije od slobodnih radikala, smanjiti rizik od zapaljenja krvnih sudova i redukovati nivo holesterola i šećera u krvi.
Studije takođe sugerišu da crni čaj može pomoći razbijanje masti u telu, te se preporučuje za probleme u vezi sa telesnom masom.
Moguća neželjena dejstva
Kao i neke benefite, crni čaj deli neželjena dejstva sa zelenim čajem jer takođe sadrži kofein i tanin koji sprečava dobru apsorpciju gvožđa.
Razlike u pripremi
Naposletku, treba imati u vidu da se za pripremu zelenog čaja preporučuje prelivanje listova vrelom ali ne ključalom vodom da bi se sačuvao njegov blagi ukus. Sa druge strane, voda za pripremu crnog čaja bi trebalo da ključa – za veći intenzitet ukusa, možete ostaviti lišće da ključa par minuta. Doduše, ne preporučuje se proces duži od 3 minuta jer dugo kuvanje povećava nivo kofeina u crnom čaju.
Kako odrabrati između zelenog čaja i crnog čaja?
I zeleni čaj i crni čaj imaju nekoliko značajnih benefita za zdravlje čoveka. Budući da dele dosta svojstava, koji od njih ćete piti uglavnom zavisi od ličnih sklonosti, potreba i ukusa.
Zbog većeg nivoa kofeina i jačeg ukusa, crni čaj će možda više pogodovati onima koji preferiraju kafu. Zeleni čaj je bolji izbor ako ste veći ljubitelj ili ljubiteljka čaja od kafe, te želite da popijete koju šoljicu više bez preterivanja sa kofeinom.