Sa dolaskom hladnog vremena se obično menjaju i naše navike u ishrani, te umesto laganih salata za vrele dane počinjemo ponovo da pripremamo topla, čorbasta jela, a umesto ledenih sladoleda slatke deserte da nas ugreju. Naši recepti za kolače su u ovom tekstu prilagođeni godišnjem dobu, tako da u potpunosti prizivaju i miris i ukus jeseni.
Kolač od bundeve
Od dekoracije do trpeze, bundeva je sinonim za jesen. Ne propustite da uživate u njenom jedinstvenom ukusu uz ovaj recept za kolač koji možete brzo napraviti.
Za kolač od bundeve su vam prvo potrebni sastojci za testo:
- 325 grama brašna
- Pola kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 230 grama putera
- 6-8 kašika hladne vode
Zatim, sakupite sastojke za fil:
- 150 grama šećera
- 1 kašika cimeta
- Pola kašičice soli
- Pola kašičice mlevenog đumbira
- ¼ kašičice mlevenog karanfilića
- 2 jajeta
- Oko 425 grama pirea od bundeve
- Oko 350 grama kondenzovanog mleka
Za testo pripremite okrugli pleh od 22 cm. Pomešajte polovinu odvojenog brašna sa šećerom i soli, a zatim dodajte puter, iseckan na kockice. Mešajte dok ne dobijete homogenu, grudvastu smesu, a zatim dodajte ostatak brašna i nastavite da mešate. Sipajte četiri kašike hladne vode u testo, pa mešajte još malo. Ako dobijete homogenu smesu koja se može razvijati, pređite na sledeći korak. Ako vam se testo raspada, dodajte jednu po jednu kašiku vode dok ne dobijete homogenu smesu.
Umesite veknicu od ovog testa, blago je pritisnite tepsijom ili nečim sličnim, tako da liči na disk, i ostavite je da odstoji u zamrzivaču oko jednog sata (mada možete i duže).
U međuvremenu možete iseći i očistiti bundevu i staviti je da se peče u rerni na oko 200 stepeni. Biće potrebno od 45 minuta do 1 sata da bundeva bude dobro pečena.
Kada izvadite disk od testa, pustite ga da odstoji na sobnoj temperaturi bar pet minuta, a onda razvijte koru — trebalo bi da bude debela oko 2 centimetra. Prebacite koru u pleh za pečenje, tako da prekrije njegove ivice. Iskoristite viljušku da blago utisnete koru u ivice, tako da zadrži tu formu, kao na slici iznad. Onda stavite pleh u zamrzivač na oko 30 minuta, pa izvadite i dno kore probušite na nekoliko mesta viljuškom.
Za fil od bundeve ispečeno (i ohlađeno!) meso bundeve izblendajte dok ne dobijete pire, pa ga onda pomešajte sa jajima. U odvojenoj činiji pomešajte šećer, cimet, so, đumbir i karanfilić, pa onda tu smesu pomešajte sa onom od bundeve i jaja. Postepeno dodajte mleko, pa onda dobro izmešanu smesu ulijte u koru. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Da vam izdignute ivice kore ne izgore, dobro bi bilo prekriti ih aluminijumskom folijom pre pečenja, pa po potrebi skinuti foliju pre kraja pečenja. Gotova pita bi trebalo da ima lepu zlatnu boju po ivicama, a smesa od bundeve bi trebalo da bude savršeno smeđa!
Baskijski čizkejk (Basque cheesecake)
Pravo iz Španije nam stiže jedan neobičan — ali savršeno kremast i ukusan — recept za kolač koji će ulepšati svaki dan, a naročito hladan i kišan. Baskijski čizkejk je vrsta čizkejka koji naprosto morate probati, što zbog ukusa to zbog neodoljive teksture.
Za ovaj recept za kolač će vam biti potrebno:
- 450 grama krem sira
- 100 grama šećera
- 3 jajeta
- 15 mililitara soka od limuna
- 15 grama brašna
- 1 kašika gustina
- Prstohvat soli
- 250 mililitara slatke pavlake
Za ovu količinu sastojaka će vam biti potreban okrugli kalup za pečenje kolača obima 15 centimetara. Obložite ga papirom za pečenje sa svih strana i odložite sa strane.
Krem sir (sobne temperature) dodajte u činiju, pa ga gumenom spatulom ili kašikom pritiskajte ka dnu sve dok lepo ne omekša i postane homogen. Zatim mu dodajte šećer i mešajte sve dok se sastojci sasvim ne sjedine (ne bi trebalo da vidite krupna zrna u smesi).
Postupno smesi dodajte jedno po jedno jaje, sve vreme mešajući, a zatim i limunov sok. Naposletku, stavite sito iznad činije, te u njega dodajte brašno i gustin. Malo protresite sito, tako da suvi sastojci blago padnu na vrh smese ispod, pa promešajte. Ovako postupno dodajte celokupan sadržaj suvih sastojaka, kako vam se ne bi napravile grudvice. Zatim dodajte malo soli, pa postupno i slatku pavlaku, neprestano mešajući smesu.
Izlijte smesu u pripremljen pleh pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. U zavisnosti od toga koliko vam je jak ili slab šporet, vodite računa da vam se kolač ne prepeče ili nedovoljno ispeče. Trebalo bi da naraste duplo i dobije tamnobraon boju po celoj površini (da, trebalo bi da izgleda kao da je blago pregoreo, kao na slici iznad).
Kada izvadite kolač iz rerne, sačekajte da se u potpunosti ohladi pre nego što skinete papir za pečenje i isečete ga. Imajte na umu da će mu trebati bar 2 sata da se u potpunosti ohladi.
Čajni kolačići
Želite da napravite brzi desert koji savršeno pristaje uz čaj ili kafu? Čajni kolačići su pravi izbor. Brzo se pripremaju, donose neodoljiv sladak ukus koji podseća na predstojeće praznike, a uz to mogu dugo da stoje (mada teško potraju).
Za čajne kolačiće vam je potrebno:
- 4 kašike putera (sobne temperature)
- Pola šolje šećera
- Pola kašike vanilinog ekstrakta
- 2 žumanceta
- 1 kašika mleka
- 1 šolja brašna
- Prstohvat soli
- Prstohvat sole bikarbone
- Šećer u prahu za posipanje (opciono)
U činiji mikserom mešajte puter i šećer sve dok ne dobijete penastu smesu, a zatim dodajte vanilu, žumanca i mleko, pa ponovo dobro izmešajte. Na kraju postupno smesi dodajte brašno, so i sodu bikarbonu (prethodno dobro pomešane). Trebalo bi da dobijete testo koje rukama možete da oblikujete u veknu, a zatim i disk koji ćete ostaviti da odstoji 15 minuta u zamrzivaču.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa izvadite testo i razvucite ga u koru koja će biti debela oko 2 centimetra. Čašom ili šoljom vadite kružiće — ili iskoristite modlice da dobijete druge oblike, poput srca na slici iznad — koje ćete položiti na pleh obložen papirom za pečenje.
Čajne kolačiće pecite oko 10 minuta. Ako su vam grejači u rerni jači, možda ćete morati da izvadite kolačiće i pre toga. Vodite računa da se ne prepeku — trebalo bi da imaju savršenu zlatkastu boju, a možete ih jesti već 5 minuta po vađenju iz rerne!
Banana hleb sa suvim voćem i orašastim plodovima
Ne dajte da vas ime u ovom receptu zavara — banana hleb (banana bread; eng; prim. prev) je zapravo preukusna poslastica koja se sprema za tili čas. Neka sastojci govore sami za sebe.
Biće vam potrebno:
- 3 zrele banane
- 120 grama putera
- 150 grama šećera
- 2 jajeta
- 200 grama brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- Pola kašičice soli
- Pola kašičice ekstrakta od vanile
- 120 grama badema (opciono)
- 70 grama suvog grožđa (opciono)
Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni i pripremite pleh. Nama je odgovarao pleh dimenzija 23 x 13 x 8 centimetra, ali možete iskoristiti i kalup drugih dimenzija. Za ovu poslasticu najbolje je, doduše, izabrati dubok pravougaoni kalup.
U činiji pomešajte omekšali puter i šećer. Sa strane oljuštite banane i izgnječite ih sve dok ne postanu kašasta, homogena smesa (veoma zrele banane, gotovo crne kore, su najbolje za ovo). Dodajte ih smesi sa puterom i šećerom, a onda ubacite i jaja.
U drugoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so. Zatim ove suve sastojke dodajte prvoj smesi i dobro pomešajte. Na kraju dodajte i vanilin ekstrakt i sitno naseckano suvo grožđe i bademe, ako želite. Ovaj kolač savršeno ,,ispada” i bez ovog koraka.
Sipajte ovu smesu u prethodno uljem premazan kalup i pecite na 180 stepeni skoro sat vremena. U zavisnosti od jačine rerne, možda ćete morati da izvadite kolač i ranije. Površina kolača bi trebalo da bude braonkasta (ali ne crna kao kod Baskijskog čizkejka!).
Ostavite ovaj kolač da se ohladi bar 10 minuta u kalupu, a onda ga izvadite i pustite da se sasvim ohladi na ravnoj površini pre sečenja.
Mramorni kolač
Na našu listu je morao dospeti i ovaj preukusni starinski kolač jer prosto pruža savršeni topao ukus tokom hladnih dana, a može se služiti i kao desert i kao doručak ili večera.
Da napravite Mramorni kolač, potrebno vam je:
- 225 grama putera
- 250 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 5 jaja
- 450 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
- 300 mililitara mleka (mi volimo da iskoristimo biljno mleko od badema ili soje sa ukusom vanile)
Dodatno:
- 2 kašike kakaa
- 3 kašike šećera
- 3 kašike mleka
- 1 ravna kašičica cimeta
U jednoj činiji penasto umutite puter, šećer i vanilin šećer, pa smesi onda dodajte jedno po jedno jaje. U odvojenoj činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa onda ove suve sastojke polako dodajte smesi od putera i šećera. Zatim postepeno sipajte mleko, neprestano mešajući.
Odvojte ⅓ smese u posebnu činiju, pa je sjedinite sa prethodno pomešanim kakaom, šećerom, cimetom i mlekom (dodatni sastojci).
Glavnicu osnovne smese (⅔ koje su vam preostale) izlijte u željeni kalup (kuglof je takođe dobra opcija) prethodno premazan uljem i pobrašnjen, pa onda preko njega ⅓ ostale smese sa dodatnim sastojcima. Tako ćete dobiti neobičnu boju — i fantastičan ukus — Mramornog kolača.
Pecite kolač u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 45-50 minuta. Sačekajte da se kolač malo ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa, a onda i potpuno pre sečenja. Možete kolač posuti šećerom u prahu za dodatnu dekoraciju i slatkast ukus.
Štrudla sa makom
Upravo ste pronašli/e jedan lagan recept savršen za desert ili čak doručak i večeru tokom jeseni i zime. Štrudla sa makom je jednostavna za pripremu, a iz jednog pravljenja ćete dobiti veliku količinu dovoljnu za nekoliko dana.
Za koru pripremite:
- 250 mililitara mleka
- 500 grama brašna
- Pola kockice kvasca
- 1 kašiku šećera
- 2 žumanceta
- Prstohvat soli
- 60 grama putera
Za fil vam je potrebno:
- 125 militara mleka
- 300 grama mlevenog maka
- 200 grama šećera
Sa strane ostavite i jedno jaje da premažete štrudlu.
Zagrejte mleko da bude mlako (nikako vrelo!), a onda mu dodajte jednu kašiku šećera i kvasac. Sačekajte oko 10 minuta da se kvasac aktivira, a onda mu dodajte dva prethodno umućena žumanceta.
U posebnoj posudi pomešajte brašno i so, pa onda to pomešajte sa kvascem. Mešajte sve sastojke dok ne dobijete glatko testo. Napravite od njega veknu, pa ga ostavite da naraste.
U međuvremenu napravite fil tako što ćete zagrejati mleko do ključanja i u njega dodati mleveni mak i šećer. Prokuvajte ovu smesu, pa je ostavite da se ohladi.
Naraslo testo podelite na tri vekne, pa ih razvucite u pravouhaonike. Svaku koru premažite puterom, pa onda prohlađenim filom. Dodajte fil obimno, a zatim urolajte svaku koru u rolnu. Dobićete tri štrudle, te ih poređajte u pleh i premažite umućenim jajetom. Pecite na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobiju finu, zlatno-braon boju.
Kolač od šargarepe
Ako do sada niste imali/e priliku da probate kolač sa šargarepom, jesen je pravo vreme da nadoknadite ovaj propust. Lak za pravljenje a savršeno sladak i mekan, kolač od šargarepe je odličan izbor brzog recepta koji možete sprovesti u delo za manje od jednog sata.
Za ovaj recept će vam biti potrebno:
- 260 grama brašna
- 2 ravne kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 1 ½ kašičice cimeta
- 300 mililitara ulja
- 200 grama belog šećera
- 200 grama smeđeg šećera
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
- 4 jajeta
- 300 grama izrendane šargarepe
- 100 grama iseckanih badema
- 100 grama suvog grožđa
Za ovu količinu smese će vam biti potreban duboki pleh za pečenje dimenzija 32 x 22 cm. Na njega nakapljite nekoliko kapi ulja, obložite ga pek papirom i odložite sa strane. Rernu uključite da se greje na 180 stepeni.
Sipajte brašno, sodu bikarbonu, so i cimet u jednu činiju i dobro izmešajte. U odvojenu činiju sipajte ulje, obe vrste šećera i vanilu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, stalno mešajući.
U ovu smesu postepeno dodajte i suve sastojke, a zatim i izrendanu šargarepu i sitno iseckane bademe i suvo grožđe, pa sve izlijte u prethodno pripremljeni kalup. Pecite oko 35-40 minuta na 180 stepeni, dok kora ne postane blago braonkasta i počne da se odvaja od ivica pleha.
Ohlađen kolač možete posuti šećerom u prahu, premazati šlagom, slatkom pavlakom ili mešavinom krem sira, putera i šećera, za dodatni slatkasti ukus. Ovu mešavinu isprobajte u sledećoj razmeri: 120 grama krem sira, 80 grama putera i 160 grama šećera. Prijatno!