Kada temperature premaše 30 stepeni Celzijusa — što se, nažalost, u poslednje vreme često dešava — sve što nam treba jeste dobar zaklon od sunca, lagana hrana za podizanje energije i nešto slatko i hladno da nas okrepi i osveži. Domaći, letnji kokteli su idealno rešenje za ove situacije, a naročito kada želite da se opustite posle napornog radnog dana, individualno ili u društvu.
Na našoj listi pronađite recepte za ukusna, osvežavajuća i jeftina pića koja možete napraviti kod kuće u samo nekoliko koraka. Naši izabrani letnji kokteli — 7 alkoholnih i 2 bezalkoholna — su jednostavni a donose eksploziju ukusa za savršeno letnje uživanje.
Mimoza

Ako nas pitate, najsavršeniji letnji kokteli su oni koji se brzo i lako pripremaju a pružaju osveženje i energiju u vrelim letnjim danima. Mimoza je jedan takav koktel — od samo dva sastojka! Iskoristite:
- Oko 750 mililitara pomorandžinog soka
- Oko 750 mililitara dobrog šampanjca ili Prosecco vina
Mi volimo da kupimo pomorandže i napravimo domaći sok, a onda da ga prelijemo preko šampanjca već sipanog u čaše — i da u dobijenom koktelu uživamo uz kakvu dobru knjigu ili film.
Tom Collins

U potrazi ste za receptom za letnji koktel sa džinom? Tom Collins može biti pravi izbor za vas. Ovo piće ima neodoljiv ukus letnjih noći, a pritom izgleda luksuzno — savršeno za posluživanje zvanica.
Za Tom Collins koktel iskoristite:
- Oko 50 grama suvog džina
- Oko 30 grama limunovog soka
- Slatki sirup od šećera i vode (½ čaše vode i ½ čaše šećera u prahu)
- Led
- Sodu vodu
Prvo napravite sirup koji ćete iskoristiti da zasladite ovaj letnji koktel. Pomešajte vodu i šećer, sipate mešavinu u šerpu, a zatim je kuvajte sve dok ne provri i šećer se sasvim rastopi. Ostavite smesu da se ohladi.
Kada se sirup ohladi, pomešajte ga sa džinom i limunovim sokom, dodajte željenu količinu leda i prelijte soda vodom. Koktel će dobiti lepu belu boju i slatko-gorki ukus koji će vas oduševiti.
Long Island

Istina je da Long Island nema nikakve veze sa ledenim čajem — osim što je leden! — ali svejedno nudi eksploziju (čitaj: alkoholnih) ukusa i osveženja.
Da napravite Long Island koktel, prikupite sledeće sastojke:
- Oko 15 mililitara votke
- Oko 15 mililitara ruma
- Oko 15 mililitara džina
- Oko 15 mililitara tekile
- Oko 15 mililitara triple sec likera
- Oko 30 mililitara sirupa od šećera i vode (pogledajte recept iznad)
- Led
Ovo je prvi letnji koktel na našoj listi koji se zaista mućka! Ako nemate šejker za koktele, jednostavno iskoristite teglu, flašu za vodu, termos ili kakvu sličnu posudu koja se hermetički zatvara. Budući da smo gore navele količinu sastojaka potrebnih za jedno serviranje, odnosno jednu čašu, u posudu sipajte onoliko leda koliko vam je potrebno da napunite celu čašu. Zatim preko leda sipajte sva alkoholna pića sa liste, zatvorite posudu i dobro promućkajte.
Kada smesu izlijete u čašu, koktel dekorišite uz listiće nane ili kriškice limete koje ćete zakačiti za rub čaše. Za ovaj koktel se obično koristi i kola, koja se blago nalije preko vrha za dodatak ukusa, ali mi ovo piće izbegavamo zbog ogromnog negativnog uticaja koji kompanija Coca-Cola ima na životnu sredinu.
Margarita sa lubenicom

Da isprobate nešto malo drugačije ovog leta, napravite margaritu sa lubenicom. Ovo piće oduševljava kako izgledom, tako i ukusom, naročito ako imate povoda za proslavu.
Recept za ovaj letnji koktel je jednostavan. Iskorisite:
- Pola šolje tekile
- 5 šolja lubenice
- ½ šolje soka od limete
- 1 halapenjo papričicu
- 1 svežu limetu
- Led
Kod pripreme ovog koktela se zapravo kreće od dekoracije. Isecite limetu na četvrtine pa kriške iskoristite da premažete rubove četiri čaše. Sipajte krupnu morsku so na tanjir, pa svaku čašu obrnite naopako i umočite rubove u so. Tako dekorisane čaše napunite ledom.
Sa strane pomešajte tekilu i sitno iseckanu halapenju papričicu, pa ostavite smesu da odstoji nekih pola sata. Ako ne volite ljuto, jednostavno preskočite ovaj korak.
U blenderu izmiksajte lubenicu, sok od limete i malo leda. Dobijenu smesu raspodelite u čaše, a onda u svaku dodajte po 2 kašike tekile. Isprobajte pa eventualno prilagodite ukus tako što ćete dodati više soka ili tekile.
Mohito

Mohito je klasik među koktelima — bar ako nas pitate! — a naročito se često pije leti zbog neodoljive svežine. Osim toga, ovaj letnji koktel se brzo i lako priprema. Sve što vam je potrebno jeste:
- Malo lišća nane
- Oko 50 grama belog ruma
- Oko 25 grama svežeg soka od limete
- Oko 15 grama sirupa od vode i šećera (pogledajte recepte iznad)
- Soda voda
- Led
Za ovaj koktel će vam biti potreban šejker ili neka od posuda koje smo navele gore. U šejker prvo stavite nekoliko listića nane, a zatim dodajte rum, sok od limete, sirup i šaku leda. Dobro izmiksajte smesu, pa tako dobijeno piće prelijte u čašu punu leda.
Za dekoraciju dodajte sveže listove nane na vrh čaše. Mi volimo da u svaku čašu iseckamo malo sveže limete, pa onda dodamo led i preko njega smesu za koktel. Tako se dobija još snažniji ukus koji traje.
Crvena Sangrija

Vino ne deluje kao najbolja opcija za vrele letnje dane, ali zato je ovaj koktel sa voćem specijalno prilagođen da pruži uživanje i osveženje tokom leta. Za ovaj voćni koktel vam je potrebno:
- Polovina jabuke
- Polovina pomorandže
- 3-4 kašike šećera
- 1 šolja soka od pomorandže
- ⅓ šolje brendija
- 750 mililitara Sangrije
- 1 šolja leda
Iseckajte jabuke i pomorandže na kriške ili kockice, sipajte ih u bokal, dodajte šećer, pa dobro promešajte. Dodajte sok od pomorandže i brendi, pa ponovo dobro promešajte. U poslednjem koraku dodajte vino, ponovo promešajte, pa isprobajte — možda će vam biti potrebno još šećera ili pomorandžinog soka. Kada ukus bude baš po vašoj meri, u smesu dodajte i led i poslužite!
Bellini

Po nekim izvorima, famozni Bellini je vrsta koktela potekla iz Venecije u Italiji. Odlikuje ga savršen balans alkohola i sode, i mada izgleda i zvuči luksuzno, zapravo je veoma lak za pripremu. Potrebno vam je samo dva sastojka:
- Oko 700 grama breskvi
- Oko 100 grama Prosecco vina
Oljuštite breskve i izmiksajte ih u blenderu dok ne dobijete homogenu, glatku smesu. Za svako serviranje iskoristite oko 50 grama ove smese koju ćete uliti u čašu, a zatim preko nje dodati Prosecco. Ovi sastojci bi trebalo da posluže za oko 6 serviranja.
Naš savet je da smesu od breskvi i vino dobro ohladite pre pripreme. Za dekoraciju možete iskoristiti listiće nane i kriške breskvi, tako što ćete ih položiti na rub čaše. Uživajte!
Pink limunada (bezalkoholni)

A sada predstavljamo jedno bezalkoholno letnje piće, idealno za osveženje u bilo koje doba dana i noći. Pink limunada izgleda šik a priprema se lako — potrebno vam je samo:
- 250 grama malina
- 4 limuna (sok)
- Oko 200 grama šećera u prahu (manje ili više po želji)
- 1 limeta
- Led
Ova količina sastojaka je otprilike dovoljna za posluženje četiri osobe. Priprema je jednostavna, jedino prvo morate napraviti sirup od maline, tako što ćete 250 grama ovog voća pomešati sa dve kašike vode i staviti u šerpu, pa na umerenu vatru. Mešajte smesu sve dok se voće doslovno ne ,,rastopi” u sočni preliv.
Ovako dobijeni preliv procedite, a onda mu dodajte sok od ½ limuna i 100 grama šećera u prahu. Opet stavite smesu na šporet, pa je kuvajte i mešajte sve dok se šećer potpuno ne sjedini sa prelivom od malina. Ostavite smesu da se dobro ohladi.
Sa strane iscedite ostatak limuna i limetu u sok, pa mu dodajte smesu od malina i preostalih 100 grama šećera u prahu. Dobro promešajte pa dodajte oko pola litra vode i dosta leda. Prijatno!
Ledeni čaj sa hibiskusom (bezalkoholni)

Još jedan savršeni bezalkoholni koktel na našoj listi donosi sladak, osvežavajući ukus — a pored toga izgleda neodoljivo, te je idealan za posluženje u vrelim danima.
Ledeni čaj sa hibiskusom se priprema u samo nekoliko koraka. Potrebni su vam sledeći sastojci:
- ¼ šolje cveta hibiskusa (osušen za čaj)
- 4 šolje vode
- Led
- Šećer u prahu ili med (količina zavisi od toga koliko želite da piće bude slatko)
- Sveža nana i pomorandža ili limun za dekorisanje (opciono)
Cvet hibiskusa sipajte na dno bokala pa preko njega nalijte vodu i dobro promešajte. Ovu mešavinu ostavite u frižider da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Kada je izvadite, procedite je u drugi bokal — možete koristiti klasičnu cediljku ili prekriti otvor bokala gazom ili čistom krpom. U proceđen čaj dodajte zaslađivač po ukusu (šećer u prahu ili med), dobro promešajte, a zatim sipajte u čaše.
Za dodatno osveženje, u svaku čašu ubacite po jednu, dve ili tri kocke leda (kako ko voli!), a zatim na vrh spustite jedan ili dva listića nane. Nana će u kontaktu sa vodom i ledom otpustiti svoju jedinstvenu aromu i učiniti ovo piće još ukusnijim!
Cvet hibiskusa možete pronaći u velikom broju prodavnica zdrave hrane, a prodaje se na meru po pristupačnoj ceni. Mi kod ove biljke naročito volimo to što ima antioksidantna i antiupalna svojstva, te pomaže telu u borbi protiv slobodnih radikala i potpomaže opšte zdravlje i dobro funkcionisanje organizma.
Zdrav i ukusan, ledeni čaj sa hibiskusom je naš čest letnji izbor pića!
Izvor naslovne fotografije: Freepik